***  Muziek van vroeger: nostalgie + nummers om uit te proberen.  |  Wie, wat, waarom? Informatie over deze site vind je op deze pagina.  ***
banner

Meer internetradio

De meest afgespeelde internetstations (*) + meer aanraders. Geen informatie over shows/presentatie = op z’n minst 80 % non-stop muziek.

Diverse genres, maar hoofdzakelijk pop en rock

…+ duidelijk gitaar-gebaseerde stations.

 • BBC Radio 6 Music * – Hoofzakelijk pop en rock, en van tijd tot tijd zwarte of electronische muziek; zowel (goede) mainstream als minder mainstream materiaal. Sommige nummers zijn vele decennia oud, andere nummers zijn splinternieuw. Veel – vaak erg zinvolle – presentatie. Afkomst: UK.
 • FIP Autour Du Rock – De gitaar-zender van de FIP-familie. Afkomst: Frankrijk.
 • Ice Radio * – De onofficiële opvolger van de ‘originele’ KX Radio, wat niet meer bestaat in die versie. Diverse voormalige KX Radio-dj’s zijn naar deze internetzender verhuisd. Het gepresenteerde deel van de zender is in principe formatloos, maar in de praktijk hoofdzakelijk pop- en rock-geörienteerd. Afkomst: Nederland.
 • KX Radio – Begonnen als internetradio en sinds enige tijd ook op Dab+ te vinden. Tegenwoordig maken jonge dj’s hier vlieguren, en hier en daar zit er een meer ervaren type tussen. Goed beluisterbaar als algemene popzender, al had het oude KX wat meer diepgang als het gaat om de praatjes bij de plaatjes. Maar daarvan vind je dus de nodige restanten op Ice Radio. Afkomst: Nederland.
 • Pinguin Radio – De hoofd-zender van de Pinguin Radio-familie, die nieuwe en oude (semi-)alternatieve muziek draait. De meeste nummers zijn gitaar-gebaseerd. Deze internetradio-organisatie is in feite de officieuze opvolger van ‘good old’ kabelstation Kink FM. Afkomst: Nederland.
 • Radio Free Phoenix * – Deze zender draait diverse soorten gitaarmuziek (in hun eigen woorden: “rock, folk, blues, psychedelic, new wave, americana, progressive”); vaak oude nummers maar ook recent materiaal. Het aantal tracks in hun database: +/- 16.000. Veel, dus. Er zijn verder wat gepresenteerde shows. Afkomst: USA.
 • Studio Brussel * – Gevarieerde muziek, oud en nieuw, een mix van mainstream en ietwat alternatief. Officieel is het geen internetzender, maar goed – in minstens 80 % van Nederland zit het toch niet in de ether. Veel presentatie. Afkomst: België.

Eclectisch; ergens tussen het gedeelte hierboven en de twee hieronder

 • Alternative Radio * – Een amateur-zender (Radionomy; die internetradio-organisatie waar ook jíj lekker aan zou kunnen kloten als je zin hebt) die een mix van verschillende soorten gitaarnummers en zwarte muziek draait. Afkomst: Frankrijk.
 • Bruzz * – Lastig in te delen, dit. In de avonduren worden hier genre-programma’s uitgezonden, in diverse genres, vaak gepubliceerd op hun Mixcloud-account. Aanraders: Chunks Of Funk en The Jazz Station, beiden uitgezonden op zondagavond. Gedurende kantooruren is het een station met lokaal nieuws uit Brussel en meer mainstream muziek. Vanwege de avondprogrammering heb ik het echter in deze categorie gezet. Afkomst: België (overigens is dit station Nederlandstalig, wat bij een station uit Brussel niet vanzelfsprekend zou zijn).
 • MondoBongo Radio * – Een net iets steviger en meer poppy alternatief voor (de reguliere versie van) FIP. Een eclectische mix, bestaande uit pop, rock, electronic, exotische muziek, hiphop, jazz en soulvolle nummers. Afkomst: Griekenland.
 • Nova * – Veel verschillende soorten muziek (van exotisch tot ietwat alternatieve pop, hoewel het naar de ‘zwarte’ kant neigt), oud en nieuw, niet enorm mainstream maar ook niet obscuur. Qua geluid hangt het precies tussen BBC 6 Music en FIP in. Veel presentatie. Afkomst: Frankrijk.
 • Pinguin Pluche – De relaxte stream van de Pinguin-familie. Het station speelt softe pop/rock, soul en exotische muziek, en ook regelmatig iets Nederlandstaligs. Ondanks dat laatste doet de sfeer wat denken aan die typische eclectische zenders uit Frans sprekende gebieden. Afkomst: Nederland.
 • RTS Couleur3 * – (Semi-)alternatieve pop en rock, zwarte muziek en electronisch materiaal. Zeer veel recente nummers. Er is verder een compleet programma-schema, alhoewel diverse programma’s nagenoeg non-stop zijn. Tip: Astrolab biedt regelmatig wat leuks van het type ‘Lefto-muziek’. De uitzendingen zijn op de website te downloaden. Afkomst: Zwitserland.

Hoofdzakelijk zwarte/exotische muziek

…en inderdaad: alle zenders in dit gedeelte komen uit Frankrijk.

 • Djam Radio – Voornamelijk zwarte en relaxte soorten muziek (soms exotische muziek). Er is de mogelijkheid om op de nummers te stemmen. Afkomst: Frankrijk.
 • FIP * – Een mix van pop, funk, jazz, blues, soul, exotische muziek, hiphop en electronic, en zelfs klassieke muziek. Met hier en daar wat subtiele presentatie, meestal gebracht door fraaie zoete vrouwenstemmen. Afkomst: Frankrijk.
 • FIP Autour Du Jazz * – De jazz-zender van de FIP-familie. De zender draait veel soorten jazz, van ouderwets tot zeer modern. Afkomst: Frankrijk.
 • FIP Autour Du Groove * – De funky zender van de FIP-familie. Binnen dat kader is er echter zeer veel variatie. Afkomst: Frankrijk.
 • FIP Autour Du Monde – De exotische zender van de FIP-familie. Afkomst: Frankrijk.
 • FIP Autour Du Reggae – De reggae-zender van de FIP-familie. Afkomst: Frankrijk.
 • Gone Up Radio * – Dit (overwegend) hiphop-station zit meer aan de funky/jazzy kant dan aan de harde gangstarap-kant. De sfeer is aangenaam relaxed. Afkomst: Frankrijk.
 • Radio Fly Foot Selecta – Een amateur-zender (van het al eerder genoemde Radionomy) die exotisch klinkende muziek draait; vaak betreft het reggae, of een variant daarvan. Afkomst: Frankrijk.
 • Tout Nouveau, Tout FIP * – Een van de vele FIP-subzenders. Deze zender klinkt in de basis als de ‘reguliere’ FIP, met dat verschil dat je hier slechts muziek van de laatste paar jaar hoort. Afkomst (het wordt saai…): Frankrijk.

De Gilles Peterson/Lefto-stijl (of gerelateerd)

 • Le Mellotron – Een combinatie van electronische (zowel midtempo als sneller) en ‘urban’ nummers, en van tijd tot tijd iets exotisch. Soms wordt er een show uitgezonden. Afkomst: Frankrijk.
 • Ness Radio * – Electronische, ‘urban’ en exotische muziek. Er zijn overeenkomsten tussen deze zender, Le Mellotron en Worldwide FM, maar in de non-stop uren zit er hier wat minder house-achtig materiaal in de muzikale mix. Naast non-stop muziek zendt de zender overigens ook veel shows uit. Afkomst: Marokko.
 • Pedro Basement Broadcast – Laurent Garnier draait zijn favoriete tracks, in vele, vele stijlen; alhoewel de combinatie van tracks enigszins gerelateerd is aan Gilles Peterson’s stijl. Afkomst: Frankrijk.
 • RadioSoundSystem – Hun eigen omschrijving: “alternative hip-hop – new soul – nu jazz – future beats – electronic & beyond”. Vermoedelijk is het een amateur-zender, maar dat is wat vaag. Afkomst: België (Brussel).
 • Size Radio – Dit is een smaakvol en relaxed klinkend station dat een mix van zwarte muziek en electronica draait; iig een goede optie om op de achtergrond aan te zetten als je ergens mee bezig bent. Op de site wordt ook ‘rock’ beweert, maar dat komt in werkelijkheid maar zelden langs. Afkomst: Frankrijk.
 • Tarmac Chillin’ * – Tarmac is een Waalse internetradio-organisatie die zich gespecialiseerd heeft in urban. Déze tak ervan draait relaxte hiphop en combinaties van hiphop en electronica (cq. ‘beat scene’-materiaal). Het heeft raakvlakken met RadioSoundSystem, en veel van de nummers zouden ook in de shows van Lefto kunnen zitten. Al vind ik ze op Tarmac Chillin’ gemiddeld wel wat pakkender dan op RSS. Afkomst: (Franstalig) België.
 • Worldwide FM – Een Gilles Peterson-creatie. Exotische muziek, jazzy materiaal, beats, soulvolle hiphop en meer; qua geluid ietwat vergelijkbaar met Le Mellotron, maar veel meer shows uitzendend. Afkomst: UK.

Dance-stations

 • FIP, Auteur De L’Electro * – De electronische zender binnen de FIP-familie. Het station heeft een subtiele ondertoon, met zeer weinig tracks die in de volksmond voor ‘EDM’ door zouden kunnen gaan, en draait zowel midtempo als uptempo. Afkomst: Frankrijk.
 • Minimal Calling – Non-stop techno, techhouse en minimal. Het is overigens een ‘Laut FM’-zender. Afkomst: Duitsland.
 • RauteMusik TechHouse – Deze zender lijkt sterk op de Minimal Calling-stream. Ook hier wordt techno, techhouse en minimal gedraaid. Afkomst: Duitsland.
 • Underground FG – Techno, techhouse, minimal en relatief subtiele vormen van ‘reguliere’ house. Van tijd tot tijd worden er dj-mixen uitgezonden. Binnen deze hoek van de dance is dit overigens m’n favoriet (in feite is het btw een oude klassieker die hier in 2005/2006 dagelijks op stond). Afkomst: Frankrijk.

Hoofdtelefoon-muziek

 • Chroma Radio Ambient – Non-stop goede ambient-nummers, zonder enige vorm van ‘beats’. Hier en daar zitten er nummers met natuurgeluiden tussen. Opmerking: het volume van de afzonderlijke tracks verschilt nogal, daardoor droom je er wat minder makkelijk bij weg dan dat je in eerste instantie verwacht/hoopt. Enkel daarom staat er geen sterretje bij de naam. Afkomst: Griekenland.
 • (Echoes Of Bluemars) Cryosleep * – Deze zender heeft veel weg van die hierboven, alleen komen er wat minder natuurgeluiden langs en is het volume hier gelijkmatiger. Overigens zijn de ‘Echoes Of Bluemars’-streams in feite kopiën van de originele Bluemars-streams, gemaakt door een fan van de (sinds enige jaren niet meer bestaande) originele streams. Afkomst: Onbekend.
 • OEM Radio – Diverse soorten electronic. Op hun Facebook-pagina leggen ze het format zo uit: “downtempo, IDM, ambient, dub, minimal techno, psychill, glitch-hop, others”. Afkomst: USA.
 • Groove Salad – De lounge/downtempo-stream van de Soma FM-familie. Afkomst: USA.
 • Drone Zone – De ambient-stream van de Soma FM-familie. De nummers hebben gemiddeld echter een fractie meer power dan die op Chroma Radio Ambient en Cryosleep. Afkomst: USA.

Freak-stations (amper een touw aan vast te knopen)

 • Ckut – Een college-station uit Montreal waarbij elk programma – ze hebben een compleet, uitgebreid schema – weer een andere stijl muziek draait. Het gaat van hardrock tot exotische ritmes, en vaak zijn de tracks best obscuur. Je kunt die shows (hoogtepunt: WeFunk, tevens een van de meer toegankelijke programma’s) stuk voor stuk downloaden. Helaas worden er geen playlists gepubliceerd. Afkomst: Canada.
 • Radio Béton * – Een lokale zender die wat toegankelijker is dan de andere twee in dit rijtje, maar alsnog buitengewoon divers is. Ook hier zijn er veel gepresenteerde genreprogramma’s. Deze zender is verder sterk in gitaargeörienteerde muziek, wat in de non-stop-uren goed te horen is. Vaak hebben de nummers iets meer ‘bite’ dan tegenwoordig de norm is. Afkomst: Frankrijk (Tours).
 • Radio Centraal – Formatloze gekkigheid in een chaotisch en goedgevuld programmaschema, die Ckut zo mogelijk nog overtreft. En tussen de liedjes door krijg je een intelligent soort vaagheid die vergelijkbaar is met de muzikale mix. Het geheel is wars van commercie. Je moet ervan houden, maar interessánt kan je het op z’n minst noemen. Net als het originele ontwerp van die site. Afkomst: België (Antwerpen).

Bonus: zelden (meer) afgespeeld, maar wel heel goed.
Dit zijn internetzenders die ik +10 jaar geleden zeer vaak op had staan, en puur door een veranderde smaak niet meer. Of ik vond het pas toen de muziek inmiddels grotendeels buiten m’n smaak was gevallen. Maar ze zitten te goed in elkaar om weg te laten.

 • Deep FM – Een gevarieerde mix van vele soorten dancemuziek, en een compleet, goed uitgedacht programma-schema. Helaas vond ik deze eind jaren 00 pas. Helaas, want ik zou er in de periode 2001-2004, de jaren waarin m’n smaak aardig wat overeenkomsten vertoonde met DeepFM’s playlist, nog nét niet kwijlend naar geluisterd hebben. Afkomst: Nederland.
 • Kif Radio – Er zijn diverse KIF-zenders, maar het draait hier om de hoofdzender, die een mix van disco, funk en groovy house draait. Het stond hier in 2005/2006 zeer regelmatig op. Afkomst: Frankrijk.
 • Pro FM – Veel soorten – enigszins – mainstream, dansbare muziek; van eind jaren 70 tot nu. Vaak non-stop, soms presentatie. Het station is echt heel erg professioneel gemaakt. Houd je van die genres en ook van een ‘in your face’ processing, dan is deze zender (die hier in 2003/2004 praktisch dagelijks op stond) een aanrader. Afkomst: Nederland.